Saturday, June 18, 2016

Da li znate čitati simbole?

Koliko puta ste se zapitale šta znače sve one silne oznake/ simboli  na poleđini proizvoda koje svakodnevno koristite? I da li ste možda bile u prilici da dobijete/ kupite proizvod čiji naziv i opis je na vama nepoznatom jeziku i pojma nemate za šta služi? Meni se dešavalo :)
U ovom postu ću vam pokazati značenja najčešće upotrebljavanih simbola na ambalaži kozmetičkih proizvoda, a ako želite da uradim i post o simbolima na namirnicama i na odjeći pišite mi :)


Od prije 20ak godina na ambalažama proizvoda su se počeli navoditi mali znakovi/ simboli koji svaki za sebe govori nešto o samom proizvodu, o proizvođaču ili ambalaži u kojoj se proizvod nalazi.
Kada poznajete značenja osnovnih simbola onda će vam biti lako saznati sastav, način proizvodnje, način upotrebe ili rok trajanja proizvoda.
Svi ovi simboli su međunarodno priznati.

Otvorena teglica i  pješčani sat- rok trajanja ( PAO- Period After Opening, BBE- Best Before End
Simbol otvorene teglice nam govori o vremenu u kom treba potrošiti proizvod nakon otvaranja. Obično je u ''teglici'', a nekad i pored naveden broj mjeseci (M- month). 
Pješčani sat pokazuje do kog datuma se proizvod mora potrošiti odnosno njegov krajnji rok upotrebe.
Ako imate proizvod koji vam neotvoren na polici stoji od 2014., a njegov krajnji rok je 2015., bacite ga
Ako ste otvorili proizvod prije par mjeseci, u ''teglici'' pise 12M, a njegov krajnji rok upotrebe je maj 2016., bacite ga!
Proizvode za sunčanje bez obzira na broj mjeseci na ambalaži ne treba koristiti dvije godine za redom, jer su takvi proizvodi izloženi visokim temperaturama na plaži i u par mjeseci mogu promijeniti svoj sastav. Početkom svake sezone sunčanja kupite novu kremicu i bićete zaštićene i mirne. 
Iako vam je ostala marmelada i super ulje od prošle godine, bacite ih!

Otvorena knjiga sa rukom- upute (instructions)
Obično na proizvodima čija je ambalaža mala stoji ovaj znak. Na samoj ambalaži nema dovoljno mjesta pa proizvođači dodaju malu knjižicu koja je zalijepljena na ambalaži (npr. Oriflame proizvodi) ili je u sklopu stalka u parfimeriji (npr. Essence, Catrice...). Tu su navedeni sastojci proizvoda, način upotrebe, proizvođač...

Slovo ''e''- prosječna količina (average value of volume or weight)


Uvijek me zanimalo šta znači ''e'' uz mililitražu ili gramažu proizvoda... 
Ono nam govori da je količina prozvoda koja je navedena (ml, g, kg...), prosječna količina u dozvoljenim granicama odstupanja. 
Npr. ako je na pakovanju mlijeka za tijelo navedeno 200ml e, ono može imati 205 ili 192ml, sve u dozvoljenim granicama odstupanja.

Otvoreni plamen- zapaljivo (flamable)


Oznaka koju ste sigurno primijetili na bočicama dezodoransa, laka za kosu i drugih pakovanja koja su punjena pod pritiskom ali i na bočicama sa acetonom i parfemima. Pri rukovanju je potreban oprez jer nije preporučljivo da se ovi proizvodi izlažu direktnom plamenu, visokim teperaturama, velikom pritisku jer može doći do paljenja i eksplozije.

Zelena tačka- reciklaža (green dot)


Internacionalna oznaka koja upućuje na to da proizvođač doprinosi procesu reciklaže bilo novčano bilo koristeći materijal za reciklažu što se posebno navodi. 


Količina recikliranih sirovina od kojih je napravljena ambalaža je izražena u procentima. 


Razni simboli koji ukazuje da je ambalaža (ne proizvod!) izrađen od recikliranog materijala i da se ambalaža može reciklirati nakon korištenja. 
COSMOS ORGANIC- Organska i prirodna kozmetika (CosmeticOrganicStandard)


Da bi neki proizvod dobio COSMOS certifikat mora ispunjavati sledeće uslove:
- 95% fizički prerađenih sastojaka mora biti organskog porijekla
- najmanje 30% hemijski obrađenih sastojaka mora imati organsku bazu nakon perioda od 60 mjeseci
- najmanje 20% ukupnog proizvoda mora biti organsko (izuzev proizvoda koji se ispiraju- 10% i proivoda koji imaju jak minaralni sastav)

Dermatološki testirano 


Ovaj simbol dolazi u raznim oblicima, ali je najbitnije znati da on ne znači bukvalno nista :) 
Ni jedan (legalan) proizvod ne može biti pušten na tržište dok se dermatološki ne testira. Ovaj znak samo zavarava kupce da je baš taj proizvod pouzdaniji od nekog drugog na kom nije naveden ovaj simbol. 
Samo zamislite da vam neko ponudi dvije iste kreme, ali na jednoj je ovaj simbol. Da li biste se dugo dvoumile koju da uzmete? :)

Precrtana žitarica- bez glutena (gluten free)


Simbol najčešće viđan na ambalaži hrane, a u poslednje vrijeme i na nekim kozmetičkim proizvodima. Ova oznaka garantuje da proizvod u svom sastavu ne sadrži gluten.

Volimo životinjecruelty free 


Oznake koju najviše volim vidjeti na pozadini proizvoda! 
Oznaka Vegan garantuje da taj proizvod nije testiran na životinjama i ne sadrži sastojke životinjskog porijekla. 
Kod nas je nažalost malen izbor takvih proizvoda tj. proizvođača ali npr. Afrodita ima divne proivode koji su cruelty free, takođe Alverde, Sante, Logona, Farmasi, NYX...
Sva kozmetika koja je kineskog porijekla (znate one kopije Urban Decay, MAC...) je testirana na životinjama jer to njihov zakon nalaže.
Obratite pažnju na poleđinu proizvoda jer zašto da koristite maskaru koja je testirana na zekama, ćukama i macama kad imate kvalitetniju i prirodniju maskaru cruelty free koja nikom ne šteti :)

Nažalost, ovi brendovi ne vole životinje i njihove proizvode više ne planiram uzimati. I ne zaboravite, šta god da piše na proizvodu, ako vam on ne odgovara i izaziva bilo kakvu reakciju na vašem licu ili tijelu, prestanite ga koristiti! 
Ja sam se susrela sa dosta skupim poznatim i dekorativnim i preparativnim proizvodima koji mi uopšte ne odgovaraju i ambalaža mi služi samo kao ukras. A isto tako imam par proizvoda čija cijena je minimalna, ime proizvođača nepoznato, a proizvodi su fantazija i odgovaraju mi savršeno!

Hvala vam za čitanje i ako sam nešto zaboravila spomenuti, pitajte :* 

No comments:

Post a Comment