Tuesday, March 8, 2016

Tetovaže... Tetovaže?! Tetovaže!



Šta prvo pomislite kada vidite tetovažu na nekom?
Da je ta osoba narkoman, alkoholičar, propalica? Ili da je kreativan, ima svoj stav, voli svoje tijelo i živi svoj život onako kako on hoće?
Ja vam spadam u ovu drugu grupu :)
Prvu tetovažu sam uradila u 3. razredu gimnazije i iz ove sad perspektive ne mislim da je bilo rano. Uvijek sam imala svoj stav i jasno sam znala šta hoću, a šta neću. Ni jednu tetovažu nisam uradila iz trenutnog hira, trenda ili nečijeg uticaja, već svojevoljno nakon dugo razmišljanja i planiranja. Svaka moja tetovaža ima značenje koje me podsjeća na stvari koje su mi jako bitne u životu.

Ako imate želju da se tetovirate, a imate neke nedoumice ili strahove nastavite čitati ovaj post. A ako vam se to uopšte ne sviđa, nemojte gubiti vrijeme na čitanje :) Ipak svako od nas radi u životu ono što voli i želi :)

BOL

Prva stvar koju ljudi pitaju kad vide tetovažu je: ''Da li boli?''
Ja imam visok prag tolerancije na bol, uz to imam mace pa sam naviknuta na grickanje i grebanje. Radimo obradu drveta za kutije pa su male posjekotine, ogrebotine, ubodi moja svakodnevica.
Bol koju osjetite kad radite tetovažu zavisi od dijela tijela na kom se radi ali i od vašeg mentalnog stanja. Ako radite tetovažu na spoljašnjoj strani nadlaktice ili butine gdje ima više potkožnog tkiva i gdje je bol znatno manja, ali ste prepadnuti i nespremni, osjetićete puno jači bol nego neko ko je došao spreman i bez straha. A ako radite na unutrašnoj strani ruke, dnu leđa, stomaka, na stopalu, tanji je sloj potkožnog tkiva i bol tj.nelagoda u toku rada će biti intenzivnija.
Bol koju osjećate, više se može dočarati kao bockanje, peckanje i vibracija, sve u jednom. Mene taj osjećaj više škakilja nego boli i uopšte mi nije prepreka u radu.

SIGURNOST

Stvar koja bi trebala biti na prvom mjestu, a uglavnom nije, je sigurnost! Da li idete u provjeren, registrovan salon, da li tattoo majstor koristi čiste (sterilne) instrumente, da li studio ima odvojen dio za rad i za prijem klijenata...
Vjerovatnoća da ćete u tattoo studiu pokupiti neku infekciju je ista kao kad idete kod stomatologa. A stomatologa pažljivo birate, zar ne?
Ako imate neku zaraznu bolest (npr. hepatitis B), neku hroničnu bolest (diabetes, astmu...), alergiju, naglasite to tattoo majstoru.

MOTIV

Bilo da se radi o motivu koji radite ili zbog kog radite tetovažu, dobro razmislite i dugo planirajte. Iako postoji opcija da tetovažu djelimično uklonite laserom, zar želite da ulažete vrijeme i novac u nešto što ćete uklanjati?
NIKAD ne radite tetovaže jer je to moderno, jer je drugarica uradila, jer imate novu ljubav svog života pa želite ime ili inicijale na vašoj koži...
Slika koja će biti na vašoj koži treba u vama da izazove pozitivne emocije i da u njoj uživate svaki dan.
Ako znate koji biste motiv tetovirali, razmislite da li on odgovara dijelu tijela koji želite ukrasiti. Veliki natpisi i slike nisu za male površine kao što su ključna kost ili stopalo. Pri svakom vašem pokretu koža na tijelu se rasteže i pomjera i na osnovu toga prilagodite motiv tetovaže.

PRISTANAK

Ne radite tetovažu bez saglasnosti roditelja. Bez obzira koliko ste odrasli i samostalni, pričajte sa roditeljima i uputite ih u ono što planirate uraditi. Oni se mogu složiti s tim, mogu se buniti ali na vama je da im kažete. Nema ružnije stvari nego da im to kaže neko drugi ili da oni sami slučajno vide. Bez potrebe ćete izgubiti njihovo povjerenje.
Ako ste toliko mladi da vam roditelji s razlogom ne daju da se tetovirate, sačekajte par godina, a za to vrijeme pametno odaberite motiv i dio tijela.
I da, niko nije previše star za tattoo :)

HIGIJENA

Svaki tattoo majstor će vam nakon tetoviranja dati uputu na koji način održavati tetovirani dio kože.
Najbitnije da taj dio održavate čistim, hidriranim i zaštićenim od spoljašnjih uticaja (nečistoće, hemikalija i sunca).
Prvih par dana, tetovaža i okolno tkivo će biti blago otečeni i bolni na dodir. Normalno je da se pojavi crvenilo, ali ako bude izraženo u velikoj mjeri javite se tattoo majstoru.
Svakih par sati mlakom vodom i čistim prstima nježno operite tetovažu, isperite hladnom vodom, lagano posušite tapkanjem nježnim papirnim ubrusom i nakon 10ak minuta sušenja na zraku namažite Pantenolom, vazelinom, Bepantenom ili Jekodermom. Pazite da sloj masti bude tanak da se motiv vidi, a ne da ga prekrije. Nakon toga previjte tetovažu providnom folijom (onom za kuhinju). Ne koristite flastere, zavoje, marame...
U zavisnosti od veličine tetovaže i brzine zarastanja, foliju možete skinuti nakon 3-5 dana.
Tetovažu lagano perite i sušite i STALNO mažite da se ne stvore kraste koje će oštetiti motiv. Potrudite se da svježu tetovažu ne dodiruje gruba odjeća, nakit, obuća, posteljina...
U procesu zarastanja tetovaža će svrbiti, lagano se perutati, površna boja će se topiti od masti kojom mažete. To je sve normalno i traje bar prvih 7 dana.
Nemojte se kupati u moru ili bazenu i izbjegavajte sunce. Kreme sa visokim zaštitnim faktorom su obavezne.

Najbolji period za tetoviranje je od početka jeseni do ranog proljeća.

CIJENA

Svaki tattoo majstor će na osnovu veličine i stila tetovaže odredii cijenu svog rada. Isplanirajte motiv i veličinu i otiđite na dogovor. Tad ćete dobiti sve potrebne podatke.

UŽIVANJE

Sve što možete uraditi nakon zarastanja tetovaže je da uživate u pogledu i naravno, da planirate neku novu ;)

Zbog zarastanja moje poslednje tetovaže na podlaktici nisam vam pisala nove postove jer nisam mogla raditi svočeve na ruci. Sada je sve ok, pa idući post ide sa sličicama :)


Nadam se da sam vam bar malo pomogla i riješila neke nedoumice, a ako vas još nešto zanima slobodno pišite :)
Vidimo se ubrzo :*
























a

No comments:

Post a Comment